16
SYY

Microsoft Dynamics CRM 2015: mitä uutta on luvassa?

Jukka Niiranen - tiistai 16.9.2014

Uusi vuosipuolisko, uusi Microsoft Dynamics CRM -versio. Jälleen on CRM-käyttäjille luvassa kokonaan uusia ominaisuuksia ja parantuneita nykytoimintoja, sillä seuraava Dynamics CRM 2015 -versio julkaistaan vielä ennen vuoden loppua, kuten Microsoft tällä viikolla tiedotti.

Kylläpä aika rientää kuin siivillä - ihan kuin siitä olisi vasta vuosi, kun CRM 2013 ilmestyi... No, totuuden nimissä on mainittava, että vasta yksi kalenterivuosihan siitä on kulunut, vaikka versionumeroissa tapahtuukin hyppäys suoraan 2015:een. Tämä ei silti tarkoita, etteikö CRM-maailmassa olisi ehtinyt tapahtua merkittäviä edistysaskelia tuona aikana.

Tästä on Dynamics CRM 2015 tehty

Siinä missä 2013-versiopäivitys laittoi CRM:n käyttökokemuksen kokonaan uusiksi merkittävällä käyttöliittymän remontilla, ovat CRM 2015:n vaikutukset perussovelluksen ulkoasuun ja navigaatioon vähemmän mullistavia. Lähempi tarkastelu paljastaa kuitenkin sovellukseen lisättyjä uusia tiedon visualisointitapoja, joita osa CRM-käyttäjistä on kenties jo ehtinyt odottaakin.

Pikahaku-toiminto on ollut se tyypillisin keino, jolla käyttäjät navigoivat haluamiinsa tietueisiin, kun mielessä on esim. asiakasyrityksen tai tuotteen nimi. Siinä missä aiemmin pikahaun suorittaminen edellytti aluksi oikean tietuetyypin (entiteetin) valikkoon navigointia, tarjoaa CRM 2015 nyt globaalin hakupalkin ylänavigaatiossa. Hakutermin syöttäminen avaa uuden hakuruudun, joka näyttää tulokset läpi eri tietuetyyppien, yhteen havainnolliseen hakunäkymään koostettuna.

HakuKäsiteltäessä hierarkkisia tietorakenteita, kuten esim. emo/tytäryrityksiä ja toimipaikkoja, on tietueiden välisten suhteiden esittäminen visuaalisena puurakenteena tähän asti vaatinut ohjelmallisten lisäosien kehittämistä CRM:ään. Nyt tietuehierarkian visualisointi onnistuu CRM 2015:n uudella vakiokomponentilla, joka mahdollistaa joustavan hierarkiassa navigoinnin läpi useampien tasojen.Asiakashierarkia

Hierarkiat ovat todellakin päivän sana CRM 2015:ssä, sillä näitä tukemaan on sovellusalustaan lisätty uusi "rollup field" -kenttätyyppi. Näiden avulla voidaan esim. asiakastietueelle tuottaa automaattisesti summa-arvo kaikista siihen liittyvistä avoimista myyntimahdollisuuksista. Eivätkä summaukset siihen lopu, sillä "calculated field" -kentät mahdollistavat puolestaan laskutoimitusten määrittelyn suoraan lomakkeella tapahtuvaksi. Jos haluat vaikkapa laskea Projekti-nimiselle custom-tietuetyypille arvon jäljellä olevasta työmäärästä käyttäen "budjetti" ja "toteutunut" -kenttien välistä erotusta, onnistuu tämä suoraan määrittelemällä laskentakaava kyseisen kentän asetuksiin.

Business Process Flow oli yksi keskeisimpiä uusia toimintoja CRM 2013 -versiossa, joka mahdollisti myynti- ja muidenkin prosessien havainnollisen ohjaamisen. CRM 2015 vie toimintoa yhä eteenpäin, tarjoten nyt mahdollisuuden määritellä ehdollisesti haarautuvia prosesseja käyttäjän syöttämiin tietoihin perustuen. Toinen keskeinen prosessiautomaation uutuus CRM 2013:ssä, lomakkeille lisättävät Business Rules -säännöt, ovat nekin oppineet uusia temppuja ja toimivat nyt myös muutoin kuin lomakkeen kautta tapahtuvien tietojen päivitysten yhteydessä.BPF

Näistä ja monista muista CRM 2015:n mukanaan tuomista uusista toiminnoista tulemme lähikuukausina näkemään paljon uutta tietoa, kun Microsoft valmistautuu tuomaan viimeisimmän tuoteversion asiakkaiden saataville niin pilvessä kuin palvelimella toimivana versiona. Esimakua myös Microsoft Dynamics Marketing ja Social Listening -tuotteiden uusista toiminnoista löytyy uunituoreesta Release Preview Guidesta.

Päivitysprojekteista jatkuvasti päivittyvään palveluun

Kuten ennen kesälomia kirjoitin, CRM-järjestelmien päivitykset eivät perinteisesti ole herättäneet pelkkiä riemun kiljahduksia asiakasorganisaatioissa. Microsoftin saatua uuden ketterän tuotekehitysprosessinsa myötä polkaistua yrityssovellustensa julkaisutahdin kokonaan uusille kierrosnopeuksille, alkavat tämän pelin säännöt olla harvinaisen selvät paikallisia sovelluspalvelimia ylläpitäville asiakkaille: minkä hyvänsä version Dynamics CRM:stä asennatkin tänä päivänä omaan konesaliisi, on se hetken kuluttua jo "wanha" - pahimmillaan ennen kuin edes järjestelmän tuotantokäyttö on ehtinyt organisaatiossasi alkaa.

Kyse ei toki ole pelkästään palvelinpannujen ylläpidosta, sillä tämän kehityksen todellinen vaikutus ilmenee konkreettisimmin organisaatioiden toisistaan erkanevissa kyvykkyystasoissa ottaa uutta teknologiaa palvelemaan käyttäjiä ja tehostamaan liiketoimintaprosesseja automaation ja mittareiden avulla. Työkalut ovat nykypäivänä kaikkien saatavilla, eivätkä ne pilvestä kuukausimaksulla hankittuna vaadi pohjalle käytännössä minkäänlaista olemassa olevaa tietoteknistä infrastruktuuria. Aivan itsestään ne eivät kuitenkaan sujahda luontevaksi osaksi tietotyöläisen arkipäivää tai digitalisoituneita asiakaskohtaamisia.

Käsi ylös, kuinka moni Dynamics CRM:ää käyttävä organisaatio on ehtinyt tosissaan perehtyä aiemman Spring 2014 -päivityksen (eli Dynamics CRM 2013 Service Pack 1) mukana tulleisiin uusiin ominaisuuksiin asiakaspalvelun osiossa ja ottanut ne tuotantokäyttöön? Vai onko päässyt käymään niin, että CRM-järjestelmästä kyllä maksetaan jatkuvia lisenssimaksuja ja ylläpitoa, mutta vastineeksi saadaan lähinnä samoja paikkansa pitämättömiä myyntiraportteja ja kankeasti käytettävä asiakasrekisteri?

Koska CRM-käyttöönotto ei ole projekti, vaan jatkuva prosessi, jossa alati kehittyvän tuotteen toimintoja tulisi vaiheittain ja jatkuvasti ottaa käyttöön, on osaava ja ajan hermolla oleva kumppani monesti edellytys liiketoimintahyötyjen saavuttamiselle. Mikäli kaipaat lisää tehoja irti Dynamics CRM -alustastasi, ota yhteyttä niin sovitaan tapaaminen!

Digital Illustrated

Olemme ketterästi liiketoimintahyötyä tuottava teknologiatoimisto, joka suunnittelee ja toteuttaa korkean käyttäjäkokemuksen Microsoft-ratkaisuja yrityksille.