28
TOU

Moderni intranet - tärkeimmät uudet julkistukset

Milja Nohynek - maanantai 28.5.2018

Moderni intranet -blogisarjassa käsitellään modernilla SharePointilla ja muilla Office 365 -työkaluilla rakennettavaa intranetia. Tämän kerran fokuksessa on luonnollisesti SharePoint Conferencessa julkaistut uudet intranet-toiminnallisuudet, joiden pitäisi tulla vuoden 2018 aikana ainakin first release -käyttäjille. Lisäksi pohdimme Microsoftin intranet-maailman suuntaa, mihin nämä uudistukset viittaavat.

Uutisoinnin parannukset

Intranetin peruskauran eli uutisoinnin osalta julkaistiin paljon odotettuja perustoimintoja. Uutisten ajastus, hyväksyntäprosessi, sivun metatietojen syöttö ja kohdennus olivat kaikki erittäin tervetulleita uudistuksia. Kohdentaminen on erityisen mielenkiintoinen, sillä kohdennetut uutiset ovat melkein jokaisen suuremman organisaation vaatimuslistalla intranetia rakentaessa.


Uutisten näyttämisessä ja kohdentamisessa uusi tulokas on Hub News -komponentti, joka tuo hieman parannellun uutisnoston intranetien etusivuille. Yksi tarpeellisista toiminnallisuuksista Hub Newsilla on uutisten kiinnittämismahdollisuus. Lisäksi uutisten kohdennusmahdollisuus auttaa suurempia organisaatioita hallitsemaan uutisvirtaansa. 


Sisällöntuottajan elämä helpommaksi

Uutisoinnin toiminnallisuuksien lisäksi metatietojen syöttö suoraan paneelin kautta on aivan ehdoton työkalu, mitä tarvitaan sisällönsyöttäjien tueksi. Mielenkiinnolla odotan, voidaanko ollenkaan valita mitkä kentät näkyvät paneelissa. Vaikka kaikki kentät tulisivatkin suoraan listalta, tälle toiminnallisuudelle on ollut aivan selkeä tarve intranet-käytössä.Myös uudet web-osat tukevat sisällöntuottajien työskentelyä. Pieni, mutta erittäin helpottava uutinen on kuvien rajaus- ja kehystämismahdollisuus (nykyisellään tuo piti tehdä jossain ennen kuvan lataamista SharePointiin). Lisäksi sivun metatiedot saa näkyville verkko-osaan. Tämä helpottaa käyttäjiä esimerkiksi tilanteissa, missä sivun metatietoina on esimerkiksi kohderyhmä tai liiketoiminta-alue. Näin lukijat tietävät, kenelle sivu on tarkoitettu. Pieniä kehityskohteita tulee muihinkin verkko-osiin, ja niitä varmasti tippuu tasaiseen tahtiin tulevaisuudessa.

Office 365 -intranetin suunta

Microsoftin intranet-maailma menee hyvin samaan suuntaan mihin olemme edellisissä kirjoituksissa arvioineet. Intranetin perustoiminnallisuuksia tulee jatkuvasti lisää, ja Microsoft panostaa paljon hyvännäköiseen ja suoraviivaiseen intranetiin. Metatiedot toimivat intranetin peruspilarina kohdentamisen osalta.

Teamsin rooli on intranetin osalta keskeinen. Teams-julkistuksissa keskiössä olivat täysi tuki dokumenttikirjastolle ja SharePoint-sivujen upotus Teams-välilehdelle. Teams menee siis yhä vahvemmin edellisen blogikirjoituksen virtuaalityöpöytäsuuntaan, missä se tarjoaa keskitetyn palvelun tietotyön tekemiseen - mahdollisesti intranetin Teamsin sisällä.

Voit tutustua kaikkiin SharePoint Conferencen julkistuksiin ja niiden tuomiin hyötyihin kollegani Timo Pertilän blogikirjoituksessa!

23
TOU

SharePoint North America 2018 - tärkeimmät julkistukset

Timo Pertilä - keskiviikko 23.5.2018

Toukokuun 21. - 23. päivä pidettiin SharePoint North America 2018 konferenssi, jossa julkaistiin jälleen hurja määrä SharePointiin tulevia uudistuksia.

SharePointin intranet kyvykkyydet kehittyvät merkittävästi. Samoin SharePointin listat kehittyvät upeasti. Suurin yksittäinen julkaisu oli kuitenkin SharePoint Spaces, joka vie SharePointin suoraan virtuaalimaailmaan.

Voit lukea uudistuksista tarkemmin konsulttimme Timo Pertilän blogista.

22
TOU

Azuren Custom Vision Servicen hyödyntäminen

Timo Pertilä - tiistai 22.5.2018

Azuren Custom Vision Servicen avulla voit rakentaa omaan tarpeeseesi soveltuvia kuvantunnistuspalveluja, joita voit helposti hyödyntää sovelluksissasi. Palvelu voi esimerkiksi kertoa

  • mikä yrityksen tuote kuvassa on
  • onko kuvassa olevalla henkilöllä kypärä päässään
  • montako yrityksen tuotetta kuvassa on esillä

Vihdoin konenäköä hyödyntävien ratkaisujen tekeminen on kaikille mahdollista.

Tämä on mullistavaa.

Vaikka teknologia on huikeaa, tulee sen soveltuvuus omaan käyttötarpeeseen testata. Näin on myös Custom Vision Servicen kohdalla. Ensin kokeillaan, miten hyvin palvelu oppii tunnistamaan kuvasta kyseisessä käyttötapauksessa kiinnostavan asian. Tämä voi vaatia tuhansia esimerkkikuvia, joista kustakin palvelulle kerrotaan mitä kuva sisältää. Kun palvelu saadan toimimaan riittävän luotettavasti, voidaan ryhtyä rakentamaan sitä hyödyntäviä ratkaisuja.

Custom Vision Servicen voi opettaa toimimaan kahdella eri tavalla (luokittelu ja kohteen tunnistus).

Kuvien luokittelu (Categorization)

Onko kuvassa DI huppari? Onko kuvassa huonokuntoinen kukka? Onko kuvassa murolautanen täynnä muroja?

Luokittelupalvelu kertoo kuvasta mihinkä luokkaan/luokkiin se kuuluu kokonaisuutena. Palvelun opettaminen on nopeaa. Voit ladata kerralla vaikka 1000 kuvaa ja kertoa niiden kaikkien esittävän huonokuntoista kukkaa. Tämän jälkeen lataat toiset 1000 kuvaa ja kerrot niiden esittävän hyväkuntoista kukkaa.

Luokittelupalvelun rakentamisesta voit lukea lisää blogistani.

Kohteen tunnistus (Object Detection)

Montako DI hupparia kuvassa on? Minkä merkkisiä autoja kuvassa on?

Kohteen tunnistus -palvelu on älykkäämpi, mutta työläämpi kouluttaa. Se pyrkii tunnistamaan kuvista sille opetettuja kohteita (huppari, auto, kello, kypärä...). Se osaa kertoa missä kohtaa kuvassa on kohde ja mikä se todennäköisesti on.

Opetusvaiheessa esimerkkikuvista rajataan kohteet manuaalisesi ja kerrotaan mitä kukin rajattu alue sisältää. Toisin kuin luokittelupalvelussa, 1000 esimerkkikuvan läpikäynti on jo mittava toimenpide.

Lisää kohteen tunnistavan palvelun rakentamisesta voit lukea blogistani.

Kohteen tunnistus -ominaisuus on vielä preview vaiheessa.

Valmiin palvelun hyödyntäminen

Valmista kuvantunnistuspalvelua voi hyödyntää rajapintojen avulla. Office 365 -ympäristössä esimerkiksi osana Flow-työnkulkua. Olen tehnyt muutaman esimerkin oman kuvantunnistuspalvelun käytöstä. Niistä selviää nopeasti ettei kyse ole (enää) mistään mystisestä rakettitieteestä. Microsoft on onnistunut tuomaan nämä palvelut osaksi perustekemistä.

  • ChatBot, joka kertoo kuvasta onko siinä DI huppari
  • PowerApps, joka kertoo kuvasta onko siinä DI huppari

Digital Illustrated

Olemme ketterästi liiketoimintahyötyä tuottava teknologiatoimisto, joka suunnittelee ja toteuttaa korkean käyttäjäkokemuksen Microsoft-ratkaisuja yrityksille.