04
HUH

Miten aloitan AI-palveluiden hyödyntämisen?

Timo Pertilä - keskiviikko 4.4.2018

Tekoälystä (AI) puhutaan kaikkialla. Miten tietokone tulee syrjäyttämään ihmiset työpaikoilla, autojen ratissa, laivojen ohjaimissa, terveydenhuollossa jne. Nykytilanne on jopa hieman hämmentävä. Puhetta ja uutisointia on paljon, harvoissa hankkeissa kuitenkaan hyödynnetään näitä tulevaisuuden teknologioita. Miksi näin? Mitä pitää tehdä, jotta oma organisaatio voisi paremmin hyödyntää uusia teknologioita? Jopa tuotettua niiden avulla innovaatioita.

Tutustu mahdollisuuksiin

Uutta teknologiaa on vaikeaa hyödyntää omassa liiketoiminnassa, mikäli ei tiedä mitä tämä uusi teknologia on ja mihin se pystyy. Azuresta löytyy palveluja, joiden tekemiä asioita moni pitää mahdottomana tai todella kalliina toteuttaa. Molemmat oletukset ovat vääriä.

Suosittelen tutustumaan Azuren kognitiivisiin palveluihin. Saat nopeasti yleiskuvan mikä on mahdollista jo tänään.

Miksi minun pitäisi olla kiinnostunut?

Miksei toimittaja vain hyödynnä näitä hienoja palveluja tarjoamissaan ratkaisuissa? Miksi minun pitäisi olla kiinnostunut teknologiasta?

Toimittajien pyrkimyksenä on olla asiakkaan liiketoiminnan todellinen ymmärtäjä ja osaaja. Valitettavan harvoin näin on, sillä se vaatii pitkän ja syvän yhteistyön. Syväosaaminen ja niin sanottu iso kuva on usein vain asiakkaalla. Toimittajan on tällöin vaikeaa innovoida asiakkaan puolesta. Yhdessä se toki onnistuu.

Kokeile

AI-palvelut toimivat toisissa käyttötapauksissa paremmin kuin toisissa. Niissä saattaa olla yllättäviä rajoituksia, joita esittelyteksteissä harvoin mainitaan. Palveluita on hyvä kokeilla omalla aineistolla ja käyttötapauksella.

Microsoft on tehnyt tämän helpoksi. Palveluja voi kokeilla API:en avulla ja kokeiluissa voi usein käyttää ilmaisia tilauksia.

Hanki kumppani

Pyydä toimittajaasi pitämään tekoälypalveluista lyhyt tietoisku. Mikäli tämä tuntuu toimittajasta vaikealle, on syytä laajentaa toimittajaverkostoa.

Teknologian kehitystä aktiivisesti seuraava kumppani on kullan arvoinen. Käykää säännöllisesti yhdessä läpi uusia mahdollisuuksia ja miettiäkää soveltamiskohteita. Tehkää nopeita kokeiluja.

Käytännön esimerkkejä

Loppuun vielä muutama käytännön esimerkki Azuren kognitiivisten palvelujen hyödyntämisestä. Esimerkit on poimittu blogistani

Käsinkirjoitettujen palautteiden käsittely

handwritten example

Maailma on täynnä käsinkirjoitettuja papereita, jotka olisi hyödyllistä tallentaa tekstimuodossa järjestelmään x.

Esimerkissä otetaan valokuva käsinkirjoitetusta palauteesta ja tulkitaan kirjoitus Azuren Computer Vision -palvelulla. Teksti tallennetaan SharePoint -listaan jatkokäyttöä varten. Palaute lähetetään myös Azuren Text Analytics -palveluun, jonka avulla tunnistetaan sen sävy (sentiment).

Kokeilu paljasti välittömästi, ettei palvelua voi vielä hyödyntää suomenkielisten kirjoitusten käsittelyyn. Se ei kertakaikkiaan tunnista suomeksi kirjoitettua tekstiä.

Lue koko juttu

Hupparin tunnistus kuvasta

Custom vision service

Azuren Custom Vision -palvelulla voi rakentaa oman kuvantunnistuspalvelun. Esimerkissä tehdään oma palvelu, jolle opetetaan kuvista onko henkilöllä päällään Digital Illustrated huppari. Palvelun käyttöliittymänä on chatbot.

Kuvan tunnistuksessa pääsi kohtuulliseen tarkkuuteen 200 esimerkkikuvan jälkeen. Kuvissa oli kuitenkin liikaa muuttuvia tekijöitä (kuvakulma, rajaus, valaistus jne). Tämä on syytä ottaa huomioon rakennettaessa omia kuvantunnistuspalveluja.

Lue koko juttu

Suomenkielinen chatbot

chatbot

Chatbot-esimerkissä tunnistetaan automaattisesti kieli, jolla käyttäjä chatbotin kanssa kommunikoi. Tämän jälkeen syötteet käännetään tunnistetusta kielestä  englantiin, jotta LUIS-palvelu pystyy käsittelemään pyynnöt.

Kieli tunnistetaan Azuren Text Analytics -palvelulla ja käännös tehdään Azuren Translator Text -palvelulla. Suomenkieliset paikannimet olivat vaikea paikka automaattiselle käännökselle.

Lue koko juttu

27
MAA

SharePoint intranet

Timo Pertilä - tiistai 27.3.2018

Hub site intranet

SharePoint on mainio alusta intranetiksi. Eikä kuluneen vuoden aikana Microsoftin julkaisemat uudistukset ole tilannetta ainakaan huonontaneet. Mikäli organisaatiossanne on käytössä Office 365 -palvelu ja mietitte alustaa intranetillenne niin lopettakaa. Se on SharePoint.

Tämän päätöksen jälkeen alkaa hankalampi osuus. Toteutetaanko intranet puhtaasti SharePointin vakio-ominaisuuksilla? Ostetaanko joku lukuisista SharePointin päällä toimivista valmisratkaisuista? Vai lähdetäänkö toteuttamaan täysin omia tarpeita vastaava intranet räätäliprojektina. Maailma ei tietenkään ole näin mustavalkoinen. Vaihtoehtoja löytyy myös edellämainittujen välimaastoista.

Mikäli sinua kiinnostaa miten SharePointin avulla tehdään vakiotoimintoja hyödyntäen kevyt intranet, kannattaa seurata konsulttimme Timo Pertilän blogisarjaa aiheesta. Hän kirjoittaa säännöllisesti uusista ominaisuuksista, jotka liittyvät SharePoint intranetin rakentamiseen.

SharePoint Communication site – valmis intranet?

Mitä ovat viestintäsivustot ja miten niiden avulla voi rakentaa kevyen intranetin? Miten muodostan intranetin navigaation? Mitä keskeisiä intranetin ominaisuuksia viestintäsivustoista puuttuu?

Lue osa 1

Lue osa 2

Joko nyt? Intranet omatoimisesti SharePointilla

Miten toteutan SharePointiin organisaationi visuaalista ilmettä vastaavan teeman? Mitä uusia ominaisuuksia SharePointiin on tulossa vuoden 2018 aikana?

Lue kirjoitus

Vihdoinkin – SharePoint ja muokattavat sivustopohjat

Mitä sivustopohjat ovat ja miten niitä tehdään? Korvaavatko ne perinteiset räätälityönä tehdyt sivustojen provisiointiratkaisut?

Lue kirjoitus

Intranet SharePointilla – Sivujen luominen ja lomakkeet

Tarvitseeko intranettia varten tehdä muokattavia sivustopohjia, kun sivustoja voi kätevästi kopioida? Miten upotan forms-lomakkeen nätisti intranettiini?

Lue kirjoitus

Intranetin toteuttaminen SharePointin hub-sivustona

Vihdoin täällä! Hub-sivustojen avulla voit liittää yhteen useita moderneja sivustoja. Tämä mahdollistaa laajemman ja toimivamman intranetin rakentamisen SharePointin vakio-ominaisuuksilla.

Lue kirjoitus

19
MAA

Pilviteknologiakonsultti

Ilkka Lehto - maanantai 19.3.2018

Ketterä pilvikonsultti

Haemme tiimiimme liiketoimintaa ymmärtävää ja teknologiaa pelkäämätöntä konsulttia, joka tuntee Microsoftin pilvialustan ja sen tehokkaimmat hyödyntämistavat eri tiedonhallintatarpeissa. Käytämme monipuolisesti Office 365 -työkaluja ja Azuren kyvykkyyksiä, kun autamme asiakkaitamme. Tehtävien hallinnan ratkaisut, tiedostojen hallinta, business intelligence, sisältösivut, hakupohjaiset ratkaisut ja navigaatiot ovat toivottavasti tuttuja aiemmista työtehtävistä. Rajapintojen, integraatioiden, prosessien automatisoinnin ja tietovarastojen tuntemuksesta on apua. Täydentäviä taitoja sinulla varmasti jo on, ja aivan varmasti tulet niitä oppimaan kanssamme.

Kohtaamme sinut yksilönä ja muovaamme yhdessä sinulle parhaiten sopivan toimenkuvan - omien vahvuuksiesi ja kehittymishalujesi mukaan. Toivomme sinulta itseohjaavaa, aktiivista ja asiakaslähtöistä otetta.

Pakollinen teknologialistaus

Nykyisessä ympäristössä tarvitaan kykyjä ja ennen kaikkea haluja ottaa haltuun uusia teknologioita tarvittaessa nopeallakin aikataululla. Kukaan ei voi osata kaikkea, mutta uteliasuus uutta kohtaan ja analyyttinen ote töiden tekemiseen auttavat matkalla.

    • Office 365
        ○ Microsoft Teams
        ○ Office 365 Groups
        ○ Power BI
        ○ SharePoint Online
        ○ PowerApps
        ○ Flow
    • Azure PaaS
        ○ Web Apps ja APIt
        ○ Azure Functions
        ○ Logic Apps
        ○ Cosmos DB ja muut tietovarastoratkaisut
    • Azure AD
        ○ B2B ja B2C Collaboration
        ○ Conditional Access
        ○ MFA

Muistathan, että tekemällä oppii. Sinun ei siis tarvitse hallita kaikkea etukäteen.

Ässä-tiimistä ja DI:stä työpaikkana

Ässä-tiimi on luovien, korkean työmoraalin omaavien ja lapsenomaisella kiinnostuksella uusiin asioihin suhtautuvien ihmisten tiimi, jossa yhdistyy teknologinen osaaminen uusien toimintatapojen jalkautukseen isoissa organisaatioissa. Tiimi toimii avoimuuden periaatteella ketterästi ja pääset varmasti tekemään mielenkiintoisia duuneja itseohjautuvasti tiimityön merkitystä korostaen. Yhteiset reissut, illanvietot ja tiimipäivät luovat yhteishenkeä ja luottamusta.

Lue lisää organisaatiostamme ja työkultuuristamme henkilöstökäsikirjastamme.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä!

Lähetä vapaamuotoinen hakemus ja CV osoitteeseen rekrytointi@digitalillustrated.com.

Lisätietoja tehtävästä voi pyytää Ilkka Lehdolta , +358 41 501 6167

Digital Illustrated

Olemme ketterästi liiketoimintahyötyä tuottava teknologiatoimisto, joka suunnittelee ja toteuttaa korkean käyttäjäkokemuksen Microsoft-ratkaisuja yrityksille.